Jak połączyć dwa wartościowe składniki: kaszę jaglaną i fasolę w jedną prostą potrawę, ale tak żeby stworzyć zupełnie nowy smak? A w dodatku nie przemęczyć się gotowaniem? Można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej, podobnie fasolę. Nie potrzeba jaj, bo kotlety bardzo dobrze się sklejają.Składniki3 szklanki ugotowanej białej fasoli1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 łyżeczka mielonego czosnku2 łyżeczki mielonych suszonych grzybów lub płatkówdrożdżowych nieaktywnychsól, pieprz, czosnek niedźwiedzi1-2 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanieFasolę i kaszę jaglaną zmiksować na gładki krem. Dodać proszek grzybowy lub płatkidrożdżowe oraz przyprawy. Na spodek wylać oliwę i zwilżając nią dłonie, formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i piec przez 25 minut.