ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki w gruzińskiej marynacie

Szaszłyki w gruzińskiej marynacie

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne danie kuchni gruzińskiej - szaszłyki w marynacie jogurtowej. Wybierając mięso do zamarynowania szukałam takiego, które dobrze wchłonie smaki a jednocześnie nie zgubi własnego smaku. Nie chciałam też używać drobiu. Dlatego zdecydowałam się na szynkę - jest delikatniejsza niż schab i trudniej ją wysuszyć. Do szaszłyków podać któryś z gruzińskich sosów - tkemali, adżykę lub bażi .
Składniki na 12 niewielkich lub 8 normalnych szaszłyków (porcja dla 4 osób):
600 g mięsa z szynki
1 zielona papryka
1 żółta paryka
Marynata:
szklanka gęstego jogurtu (najlepszy jest bałkański)
2 ząbki czonku
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
pół łyżeczki soli
Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę o boku ok. 2x1,5 cm. Posiekać czosnek i połączyć składniki marynaty, dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotować paprykę: umyć, oczyścić i pokroić w kawałki odpowiadające wielkością kawałkom mięsa. Zamarynowane mięso i paprykę nadziewać na zmianę na metalowe szpikulce lub patyczki do szaszłyków (mięso lekko otrzepać z marynaty, ale nie pozbywać się jej całkiem, na mały szaszłyk wchodzi 4-5 kawałków mięsa), piec na tradycyjnym grillu lub smażyć na patelni grillowej aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/11/szaszyki-w-gruzinskiej-marynacie.html