Wykonanie
Dziś kolejne danie kuchni gruzińskiej - szaszłyki w marynacie jogurtowej. Wybierając
mięso do zamarynowania szukałam takiego, które dobrze wchłonie smaki a jednocześnie nie zgubi własnego smaku. Nie chciałam też używać drobiu. Dlatego zdecydowałam się na
szynkę - jest delikatniejsza niż
schab i trudniej ją wysuszyć. Do szaszłyków podać któryś z gruzińskich
sosów - tkemali, adżykę lub
bażi .Składniki na 12 niewielkich lub 8 normalnych szaszłyków (porcja dla 4 osób):600 g
mięsa z
szynki1
zielona papryka1
żółta parykaMarynata:szklanka gęstego
jogurtu (najlepszy jest bałkański)2 ząbki czonkułyżeczka mielonej
kolendrypół łyżeczki ostrej mielonej
paprykipół łyżeczki
soliMięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę o
boku ok. 2x1,5 cm. Posiekać
czosnek i połączyć składniki marynaty, dodać
mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotować
paprykę: umyć, oczyścić i pokroić w kawałki odpowiadające wielkością kawałkom
mięsa. Zamarynowane
mięso i
paprykę nadziewać na zmianę na metalowe szpikulce lub patyczki do szaszłyków (
mięso lekko otrzepać z marynaty, ale nie pozbywać się jej całkiem, na mały szaszłyk wchodzi 4-5 kawałków
mięsa), piec na tradycyjnym grillu lub smażyć na patelni grillowej aż zrumienią się ze wszystkich stron.