Wykonanie
Domowe, chrupiące chruściki -
faworkiZnikają na prawdę w bardzo szybkim tempie!

Składniki:6
żółtek2 szklanki
mąki1 szklanka kwaśnej
śmietany1 kieliszek
wódki2 łyżki
masła1 szczypta
soli+
cukier puder do posypania+
margaryna planta do smażenia

Wykonanie:
Plantę rozpuszczam i rozgrzewam w dużym ale płytkim garnku. W misce rozrabiam ciasto - mieszam
mąkę,
żółtka,
śmietanę,
masło, odrobinę
soli i
wódkę. Ręką wyrabiam gładkie ciasto. Na blat wysypuje odrobinę
maki i rozwałkowuję ciasto na cienki placek. Kroję w prostokąty (najlepiej nożem do pizzy). Gdy ciasto nadal zbytnio się klei dodajemy
mąki. Każdy prostokąt nacinam na środku. Przewlekam jeden koniec chrusta przez nacięcie na środku. Tak przygotowane chrusty wrzucam na rozgrzany tłuszcz i smażę aż ładnie się zarumienią i wypłyną na wierzch- dosłownie kilka minut - 2-4minuty. Do garnka wrzucam po kilka sztuk bo podczas smażenia nieco rosną. Po usmażeniu układam na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładam na talerz i obsypuję
cukrem pudrem. Smacznego