Wykonanie
Są sytuacje, które wymagają przygotowania
tortu. Jedną z nich są pierwsze urodziny. Jednak rodzice roczniaków doskonale zdają sobie sprawę z zagrożeń płynących ze spożycia nieodpowiednich pokarmów. Takich jak np.
jaja kurze.Potrzebujemy zatem:
Śmietanę słodką 30%
Ser mascarponeWafle pszeniczno-
ryżowe (nie mylić z ryżowymi)
CukierOwoceŚmietanę z odrobiną
cukru należy ubić na
bitą śmietanę tzn. tak, aby stanowiła ona gęstą masę niewylewającą się pod wpływem grawitacji (najłatwiej zweryfikować obracając naczynie, w którym znajduje się ów
śmietana do góry dnem).Do tego dodajemy
serek mascarpone i mieszamy uzyskując fantastyczny w swej konsystencji i smaku krem, będący podstawą naszego torciku, który już wkrótce będzie pałaszowany z pełną brutalnością przez naszą pociechę.
Wafle pszenno-
ryżowe. Na pewno kojarzycie. Takie duże, w kolorze raczej żółte. Nie chodzi o
wafle ryżowe (z prażonego
ryżu), ale o te z
mączki. Charakteryzują się tym, że da je radę zjeść bezzębny niemowlak rozpuszczając w ślinie. Przekładamy masą te
wafle tworząc 2 lub 3 piętra.Całość ozdabiamy
owocami, najlepiej leśnymi np.
jagodami i
jeżynami. Lub też
malinami.