Wykonanie
Mam nadzieję, że spodobają się Wam te najprostsze na świecie placuszki
bananowe. Potrzeba do nich jedynie dwóch składników, a przygotowanie zajmuje chwilę. Najlepiej wykorzystać do nich bardzo dojrzałe
banany, dzięki którym placuszki będą słodkie, a przy okazji to dobry sposób na szybkie wykorzystanie tych
owoców, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić. Wychodzą cienkie, ale ciasto nie rozlewa się specjalnie, dlatego możemy smażyć kilka naraz na większej patelni. Smakują świetnie z różnymi dodatkami, ja posmarowałam je
masłem orzechowym i
dżemem, ale może to być np. Nutella, a nawet kawałki
czekolady czy
jagody dodane wcześniej do ciasta. Oczywiście to nie to samo, co takie prawdziwe placuszki, ale i tak są naprawdę smaczne, a co najważniejsze - proste i szybkie do przyrządzenia.Dwuskładnikowe- 140g
banana (1 1/2 niewielkiego po obraniu)- 2
jajka1) Dokładnie rozgnieść
banana widelcem.2) Wymieszać starannie z
jajkami.3) Nalewać porcje ciasta (ok. 1/4 szklanki) narozgrzaną patelnię lekko posmarowaną
olejem.4) Smażyć aż brzegi będą odchodzić od patelni,a następnie odwrócić i smażyć chwilę.Przepis stąd .Czas przygotowania: 10 minutLiczba sztuk: 7Kaloryczność jednej sztuki: 40 kcal