ßßß Cookit - przepis na Roti ze słodkich ziemniaków

Roti ze słodkich ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Ostrze gam, te pla cki są tak dobre, że będziecie ch ci eli je ść je bardzo często ;) Z kilku s kład ników powst aje przepyszne danie, odpowiednie na obiad, ale jeszcze bardziej na przekąskę, również na zimno. Placki na zewnątrz są le kko chrupiące, a w środku mają delikatną i jedno cze śnie spr ężystą konsyste ncję . Łączą smak sło dki i ostry, świetne są z jogurtem naturalny m lub jakimś pikantny m s osem.
- 525g słodkich ziemniaków (po obraniu)
- 125g mąki pełnoziarnistej + sporo do podsypania
- 1 łyżka brą zowego cu kru
- szczypta soli
- 1/2 ły żeczki kardamonu
- olej do smażenia
1) Bataty pokroić w gr ube plastry i ugotować na parze.
2) Przełożyć do mis ki i zostawić do przesty gnięcia.
3) Do dać mąkę, brą zowy cukier, sól i kardamon.
4) Wyrobić gładkie ciasto i rozwał kować na placki o średnicy ok. 15 cm, podsypując m ąką.
5) Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron po kilka mi nut, aż lekko zbrązowieją .
C zas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 5
Kaloryczność je dnej sztuki: 220 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2015/12/roti-ze-sodkich-ziemniakow.html