Wykonanie

Ostrze gam, te pla cki są tak dobre, że będziecie ch ci eli je ść je bardzo często ;) Z kilku s kład ników powst aje przepyszne danie, odpowiednie na obiad, ale jeszcze bardziej na przekąskę, również na zimno. Placki na zewnątrz są le kko chrupiące, a w środku mają delikatną i jedno cze śnie spr ężystą konsyste ncję . Łączą smak sło dki i ostry, świetne są z
jogurtem naturalny m lub jakimś pikantny m s osem.- 525g słodkich
ziemniaków (po obraniu)- 125g
mąki pełnoziarnistej + sporo do podsypania- 1 łyżka brą zowego cu kru- szczypta
soli- 1/2 ły żeczki
kardamonu-
olej do smażenia1)
Bataty pokroić w gr ube plastry i ugotować na parze.2) Przełożyć do mis ki i zostawić do przesty gnięcia.3) Do dać
mąkę, brą zowy
cukier,
sól i
kardamon.4) Wyrobić gładkie ciasto i rozwał kować na placki o średnicy ok. 15 cm, podsypując m ąką.5) Smażyć na niewielkiej ilości
oleju z obu stron po kilka mi nut, aż lekko zbrązowieją .C zas przygotowania: 1 godzinaLiczba sztuk: 5Kaloryczność je dnej sztuki: 220 kcal