Wykonanie
Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty.Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł
łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania.Składniki (proporcje na dwie osoby)400 g filetów z
łososiaskórka z 1/4 kiszonej
cytryny (link do przepisu tutaj) lub 4 plastry świeżej
cytryny8 bardzo cienkich plasterów solonego
masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter)8 cienki plasterków
cebulipół pęczka
szczypiorkusól i
pieprz do smakusolanka - 3 łyżki stołowe
soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej
wody, aby filet był całkowicie zanurzonyfolia aluminiowaFilet zanurzyć w solance na 15 minut, dzięki temu
ryba będzie bardziej soczysta.Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić
solą i
pieprzem.Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności:- 2 plasterki
masła i 2 plasterki
cebuli- 1 część filetu z
łososia- pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej
cytryny (lub 2 plasterki świeżej
cytryny)- znowu 2 plasterki
masła i 2 plasterki
cebuliCałość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetuParujemy około 15 minut.Po podaniu wyjmujemy plastry
cebuli i posypujemy filet
szczypiorkiem