Wykonanie
            Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty.Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł 
łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania.Składniki (proporcje na dwie osoby)400 g filetów z 
łososiaskórka z 1/4 kiszonej 
cytryny (link do przepisu tutaj) lub 4 plastry świeżej 
cytryny8 bardzo cienkich plasterów solonego 
masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter)8 cienki plasterków 
cebulipół pęczka 
szczypiorkusól i 
pieprz do smakusolanka - 3 łyżki stołowe 
soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej 
wody, aby filet był całkowicie zanurzonyfolia aluminiowaFilet zanurzyć w solance na 15 minut, dzięki temu 
ryba będzie bardziej soczysta.Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić 
solą i 
pieprzem.Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności:- 2 plasterki 
masła i 2 plasterki 
cebuli- 1 część filetu z 
łososia- pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej 
cytryny (lub 2 plasterki świeżej 
cytryny)- znowu 2 plasterki 
masła i 2 plasterki 
cebuliCałość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetuParujemy około 15 minut.Po podaniu wyjmujemy plastry 
cebuli i posypujemy filet 
szczypiorkiem