ßßß Cookit - przepis na Stek wołowy z sosem żurawinowym

Stek wołowy z sosem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Wołowina to ulubione mięsko mojego męża, zresztą tej też nie dałam rady odpowiednio w całości sfotografować - bo już była w konsumpcji;))) Najlepsze steki według mnie są z ładnej rózowiutkiej polędwicy wołowej - mięso kroimy w poprzek, a nie wzdłuż. Przyprawiamy je tylko i wyłącznie solą i pieprzem przed smażeniem (możemy jeśli mamy czas zamarynować w przyprawach i wstawić do lodówki na 30 min.). Następnie rozgrzewamy mocno patelnie dodajemy tłuszcz (ja preferuję margarynę - nadaje mięsu specyficzny smak) i także go rozgrzewamy. Na naprawdę gorącą patelnię wykładamy steki i czekamy kilka minut, aż mięsko się ściągnie po około 5 minutach obracamy na druga stronę, aby mięso i po tej stronie się przysmażyło, po kolejnych 5 minutach na stekach układamy po kawałku masła, aby się rozpuściło. Mięsa nie należy za długo smażyć, ponieważ wyschnie i straci swoje naturalne soki, a właśnie po to aby je zachowało smażymy je na naprawdę gorącym tłuszczu. Mięso szybko się ścina, a soki nie wypływają.
Rada! Mówi się,iż oleje i margaryny są do smażenia, a masło do smaku i ja się z tym zgadzam;)
Sos: Próbował zrobic wiele sosów żurawinowych, ale nigdy to nie było to... więc zakupiona żurawinę w słoiku (do mięs) podgrzałam w garneczku z odrobina wody (i cukru jeśli była mocno kwaśna lub ktoś woli słodszą) i gotowe!
Prosto smacznie i szybko!!:))
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/01/stek-woowy-z-sosem-zurawinowym.html