ßßß
Jest to przepis, który dostałam ponad 12 lat temu od kuzynki i zawsze jest tak samo pyszny.standardowa prostokątna blaszka
Składniki:3 budynie waniliowe lub śmietankowe1 litr mlekaspore opakowanie herbatników ala pepitkispore opakowanie okrągłych biszkoptówPolewa:1/3 kostki margaryny2 łyżki mleka4 łyżki cukru pudru2 łyżki kakao
Przygotowanie:I Na spodzie blaszki wykładamy okrągłe biszkopty - ściśle. Jeśli zostaje miejsca z boku- możemy je uzupełnić połówkami biszkoptów.II Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowania - tylko na 3 budynie - zużywamy tylko 1 litr mleka a nie 1,5. Wylewamy gorący budyń na biszkopty.III Na wierzchu układamy herbatnikiIV Nakładamy polewęV Gdy ostygnie - umieszczamy w lodówce po ok 1h - będzie idealne do krojenia.VI Porcjujemy na wielkość herbatników.
Polewa:Rozpuszczamy margarynę. Zdejmujemy ją z ognia dodajemy mleka i cukru pudry. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Jeśli będzie się trudno mieszać lub masa będzie za gęsta - podgrzewamy. Dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy gorącą, płynną masę od razu na ciasto;)Polecam i smacznego!