Wykonanie
Motyw wykorzystania lawendy w kuchni, chodzi za mną od dawna. Postanowiłam zebrać się na odwagę i spróbować. Proponuję lekki krem a'la Panna Cotta z dodatkiem lawendy.
Składniki na ciasto:150
masła70 gr
cukru2
jajka400 g
mąkiSkładniki na krem:250 ml
śmietanki 18 %3/4 szklanki
cukru pudru1/3 szklanki wrzącej
wody3 łyżeczki
żelatyny3 lub 4 gałązki świeżej lawendyszczypta
solikilka kropel
soku z cytryny* opcjonalnie: opakowanie granatowej
galaretki (rozpuszczamy w 350 ml)
Spody do tartaletek:1. Przesiewamy
mąkę.2. Dodajemy miękkie
masło,
jajka i
cukier. Zagniatamy.3. Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę.4. Dzielimy na dwie części, wałkujemy. Każdą foremkę wylepiamy dokładnie
ciastem. Robimy dziurki widelcem.5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 10/15 minut.Krem lawendowy:1.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.2. Przelać ją do garnka, dodać
śmietankę,
cukier puder i lawendę.3. Doprowadzić do wrzenia.4. Napełniamy
śmietanką tartaletki. Ozdabiamy
galaretką.5. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje.
Przepis bierze udział w akcji: