Wykonanie
Co to jest: kwaśne że aż wykrzywia twarz, słodkie jak czort?
Składniki:Rabarbarowa podstawa:min. 700 g
rabarbaru50 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
masła2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 3łyżeczki
cukru waniliowegoRabarbar umyć i pokroić w 2 centymetrowe kawałki.
Rabarbaru nie trzeba obierać.W garnku bądź na patelni roztopić
masło z
cukrem i ekstraktem i wrzucić
rabarbar. Całość dokładnie wymieszać i na małym ogniu podgrzewać, mieszając
rabarbar do czasu, aż osiągnie różowawy kolor i zacznie się delikatnie rozpadać.Przełożyć do żaroodpornego naczynia.Crumble:150 g
masła200 g
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 3łyżeczki
cukru waniliowegoMąkę wymieszać z
cukrem i ekstraktem. Dodać
masło i wszystko rozetrzeć - konsystencją musi przypominać grudkowatą i sypką kruszonkę.Crumble wyłożyć na wcześniej przygotowany
rabarbar.Piec przez około 40 minut w 190 stopniach - do momentu aż crumble na wierzchu będzie miało złotobrązowy kolor.Ostudzić przez 15 minut i... smacznego :)
Najlepsze crumble jest to zrobione przed 15. minutami, najlepiej więc piec tuż przed podaniem. Zarówno
rabarbar jak i crumble można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.