Wykonanie
To takie mało świąteczne ciasto, ale idealne dla zabieganych i długo pracujących.
Biszkopt z tego przepisu nie wymaga żadnego talentu! Przydadzą się tylko składniki i mikser :) A śmietankowa pianka z ulubioną
galaretką dopełnia całość delikatną
słodyczą. Ciasto można udekorować jak tort albo polukrować by wtopiło się w świąteczny stół. Polecam!

SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23cm)
Biszkopt :- 4
jajka- 1/2 szklanki krupczatki (lub
mąki tortowej)- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1 szklanka
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPianka:- 350 ml
śmietanki 30%-
galaretka agrestowa + szklanka wrzątku- szczypta
soli-
cukier puderPRZYGOTOWANIE:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowujemy
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym
żółtku ciagle miksując.
Cukier puder,
mąki i
proszek do pieczenia mieszamy i po troszku dodajemy do miksowanej masy. Gotową masę przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni. Upieczony i ostygnięty
biszkopt kroimy na pół, by tworzył dwa blaty.
Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Następnie wciąż miksując dodajemy po łyżce zimnej (lejącej się, ale już lekko tężejącej)
galaretki. Jeśli pianka jest mało słodka, można dosłodzić
cukrem pudrem (ja dodałam 2 łyżki). Masę delikatnie przekładamy na dolny spód
biszkoptu przykrywając górnym blatem. Dekorujemy według uznania - ja posypałam tylko
cukrem pudrem. Smacznego!
