Wykonanie
Składniki:( na 12 drożdżówek)- ½ szklanki ciepłego
mleka (ok. 125 ml),- opakowanie
suszonych drożdży (ok. 7g),- 2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ok. 260g),- ¼ szklanki
cukru (ok. 50 g),- 3
jajka (ok. 180g),- ¼ kostki
masła (ok. 50g),- szklanka
malin (ok. 120g).Sposób przygotowania1. Do
mleka dodajemy
suszone drożdże,
cukier,
jajka,
mąkę i wyrabiamy ciasto.2. Do masy dodajemy rozpuszczone
masło i jeszcze przez chwilę zagniatamy ciasto.3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.4. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy
malinami i zwijamy w rulon.5. Zwinięte ciasto kroimy na 12 części, wykładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.6. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 15-20 min.
Drożdżówki są bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
płatków owsianych), który
daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 gEnergia: 138 , 3 kcal
Białko: 4,6 gTłuszcze: 5 , 2 gWęglowodany: 21 , 2 gBłonnik pokarmowy : 3 , 1 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza