ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z malinami

Drożdżówki z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
( na 12 drożdżówek)
- ½ szklanki ciepłego mleka (ok. 125 ml),
- opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g),
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 3 jajka (ok. 180g),
- ¼ kostki masła (ok. 50g),
- szklanka malin (ok. 120g).
Sposób przygotowania
1. Do mleka dodajemy suszone drożdże, cukier, jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto.
2. Do masy dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
4. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy malinami i zwijamy w rulon.
5. Zwinięte ciasto kroimy na 12 części, wykładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
6. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 15-20 min.
Drożdżówki są bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 138 , 3 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 5 , 2 g
Węglowodany: 21 , 2 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 1 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/08/drozdzowki-z-malinami.html