Wykonanie
Jajka po benedyktyńsku to jeden z najbardziej znanych i tradycyjnych przepisów na
jajko w koszulce. Podawane jest na grzance z
chleba z
wędzoną szynką oraz polane
sosem holenderskimSkładniki (2 porcje):- 2
jajka w temperaturze pokojowej- litr
wody- 3 łyżki
octu (może być
jabłkowy)- grzanki z
chleba- 2 plasterki
szynki-
sos holenderskiPrzygotowanie:
Jajka wbijamy do osobnych misek.
Wodę stawiamy na ogniu, wlewamy
ocet i doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą łyżki robimy wir w wodzie a następnie wrzucamy
jajko z miski. Za pomocą łyżki formujemy tak by zamknąć
żółtko. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Na talerz wykładamy grzankę, na to układamy plasterek
szynki i
jajko a całość polewamy
sosem holenderskim.