Wykonanie
Pieczenie
chleba to coś co sprawia mi olbrzymią przyjemność. Nie ma nic lepszego niż świeży i własnoręcznie robiony
chleb.W oryginalnym przepisie nie ma
czarnuszki, ale ja lubię różne dodatki a te małe ziarenka bardzo ciekawie łączą się i dają niesamowity korzenny i ostry smak.Przepis pochodzi z bloga zapach
chleba.Składniki na zaczyn:- 65 g
mąki pszennej- łyżka aktywnego zakwasu żytniego- 45 g
wodySkładniki na ciasto:- 360 g
mąki pszennej- 20 g
mąki żytniej- szklanka
wody- 2 łyżki
czarnuszki- pół łyżki
soli- zaczynPrzygotowanie:Składniki z zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy folią i zostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki na ciasto oprócz
soli mieszamy ze sobą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na30 minut. Po upływie czasu dodajemy
sól i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut i formujemy w bochenek. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na dwie godziny.Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i zostawiamy na kolejne dwie godziny.Po wyrośnięciu przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W
chlebie robimy głębokie nacięcia. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni.

(
chleb pszenny z
czarnuszką w towarzystwie
chleba żytniego i pieczonej
szynki peklowanej)