ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Pieczenie chleba to coś co sprawia mi olbrzymią przyjemność. Nie ma nic lepszego niż świeży i własnoręcznie robiony chleb.
W oryginalnym przepisie nie ma czarnuszki, ale ja lubię różne dodatki a te małe ziarenka bardzo ciekawie łączą się i dają niesamowity korzenny i ostry smak.
Przepis pochodzi z bloga zapach chleba.
Składniki na zaczyn:
- 65 g mąki pszennej
- łyżka aktywnego zakwasu żytniego
- 45 g wody
Składniki na ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 20 g mąki żytniej
- szklanka wody
- 2 łyżki czarnuszki
- pół łyżki soli
- zaczyn
Przygotowanie:
Składniki z zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy folią i zostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na ciasto oprócz soli mieszamy ze sobą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na
30 minut. Po upływie czasu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut i formujemy w bochenek. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na dwie godziny.
Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i zostawiamy na kolejne dwie godziny.
Po wyrośnięciu przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W chlebie robimy głębokie nacięcia. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni.
(chleb pszenny z czarnuszką w towarzystwie chleba żytniego i pieczonej szynki peklowanej)
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2015/05/chleb-pszenny-z-czarnuszka.html