ßßß
SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm)herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej)1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia)600 ml śmietanki 30%1 śmietan-fix (można pominąć)250 g mascarpone2 łyżki cukru pudru4 płaskie łyżeczki żelatyny50 ml wodyWarstwa jabłkowa:1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)1/3 szkl wody1/3 szkl cukru1 galaretka pomarańczowa1. Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.2. Żelatynę zalać zimną wodą (w małym rondelku), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (nie dopuszczając do zagotowania!).3. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix. 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować.4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.Przełożenie (od dołu):1. Herbatniki2. Połowa masy krówkowej3. Herbatniki4. Połowa jabłek5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej6. Herbatniki7. Połowa jabłek8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej9. Herbatniki10. Odłożona bita śmietanaMożna ozdobić startą czekoladą lub tak jak ja płatkami migdałowymi.

Inspiracja: W kuchennym oknie