Wykonanie

Jeśli macie w gronie rodziny lub przyjaciół amatora eleganckich przystawek, bądź
serów z przeróżnymi dodatkami, na pewno ucieszy się z takiej
konfitury. Ozdobiona kokardą (albo dwiema ;)) będzie świetnym i gustownym prezentem. Spory słoiczek warto przygotować też dla siebie - ta bardzo słodka
konfitura komponuje się idealnie ze słonymi, pleśniowymi i
ostrymi serami, tworząc z prostej kanapki małe arcydzieło ;)►
figi suszone [300 g]►
miód [łyżka - opcjonalnie]►
cynamon [szczypta]
Figi umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem (ok. szklanki) tak, aby wszystkie
owoce były zanurzone w wodzie.Gotować na małym ogniu do rozgotowania się fig.Dodać
miód (jeśli
owoce są zbyt cierpkie),
cynamon i zblendować na gładką
konfiturę.W razie potrzeby zredukować
wodę.Przełożyć do słoiczków.