Wykonanie
18 listopada nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się Sprytna Kuchnia, czyli kulinarna ekonomia -
Jana Kuronia.Kiedy na profilu na FB Kuchnia Kuronia Jan Kuroń, zobaczyłem informację, o tej książce, wiedziałem, że jest to jedna z tych pozycji, które muszę
mieć w swojej biblioteczce. Przypadek sprawił, że kilka dni po premierze, znalazłem się na warsztatach kulinarnych zorganizowanych z okazji wydania tej książki. Miałem przyjemność poznać
Janka i Anetę Kuroniów i gotować wspólnie z nimi jeden z przepisów z książki. Ale o samych warsztatach napiszę za kilka dni, dziś skupmy się na autorze i książce.

To coś więcej niż kolejna książka z przepisami, których mamy na pólkach mnóstwo, choć przepisy są oczywiście świetne i są ważną częścią tej pozycji. Ale oprócz super przepisów i zdjęć, to także bardzo cenny poradnik, gdzie autor zdradza nam swoje sprawdzone sposoby i rady: jak planować zakupy, jak przechowywać żywność, co jest niezbędne w każdej kuchni i przede wszystkim jak nie marnować jedzenia, co jest niestety plagą naszych czasów.

Pierwszy kontakt z kuchnią
Janka Kuronia miałem na Wystawie Rolno - Żywnościowej Smaczna Polska, która odbyła się prawie rok temu. Na jednym ze stoisk serwował swoje dania. Przy okazji wziąłem 2 małe książeczki z przepisami Mistrza na sałatki, które cały czas mnie inspirują. Prosto, szybko, zdrowo, a przede wszystkim smacznie.Kolejną pozycją, gdzie trafiłem na przepisy
Janka Kuronia, była "Księga Szefów Kuchni", wśród kilkunastu innych świetnych Szefów Kuchni jest kilka przepisów
Janka i od razu nasunęła mi się myśl, dlaczego nie ma jeszcze na rynku całej autorskiej książki tego świetnego kucharza.Moje i pewnie wielu z Was życzenie stało się w końcu faktem.Oprócz tych kontaktów z przepisami autora, kojarzyłem go oczywiście z programów
śniadaniowych. Rzadko oglądam tv, ale jak już gdzieś trafiłem na gotującego
Janka i jego żonę Anetę, to nie sposób nie obejrzeć do końca. Widać w nich wielką pasję i miłość do gotowania i przede wszystkim do siebie, zawsze uśmiechnięci, świetnie się ich ogląda i słucha. Na żywo są tacy sami, bardzo sympatyczni i serdeczni.

Książka składa się 10 rozdziałów i ma 200 stron.Pierwszy rozdział to wprowadzenie czytelnika w ogólne założenia tej książki. W następnych dowiemy się co powinno znajdować się w każdej kuchni, a także o planowaniu posiłków i zakupów.Później przechodzimy do pierwszej
serii przepisów kulinarnych, wszystko świetnie wyjaśnione, z dodatkowymi wskazówkami i radami, a do tego świetne zdjęcia dań.

Kolejny rozdział jest o tworzeniu zapasów, przechowywaniu żywności i konserwacji. Przyznam się szczerze, że już w komunikacji miejskiej, jak wracałem z książką do domu, od tego rozdziału zacząłem ją czytać.Jak pewnie większość z Was popełniałem dużo błędów i po powrocie do domu zrobiłem porządek w lodówce. A jako, że mam słabą pamięć, to na pewno do tego rozdziału
będę często wracał i sprawdzał co, gdzie i ile czasu przechowywać. Naprawdę te porady są świetne i nie zdawałem sobie sprawy ile rzeczy źle przechowuje.

Dalej przeczytamy o sezonowości produktów i kupowaniu lokalnym, to też bardzo ważne zagadnienie, jeżeli chcemy być "sprytnymi kucharzami". Po czym przechodzimy do kolejnych świetnych przepisów.Następnie kilka słów o tym, czym jest wykwintna kuchnia i co zrobić by tanio i łatwo podnieść rangę każdej potrawy.
Między kolejnymi przepisami przeczytamy o czasie i energii w kuchni. Ja akurat nie mam z tym problemu, staram się
mieć dobrze zorganizowane miejsce pracy i zmywać wszystko na bieżąco, ale nie zawsze tak było. Janek piszę, że dzięki częstemu gotowaniu nabieramy nowych przyzwyczajeń i nawyków i tak było właśnie w moim przypadku. Musiałem to tego dojrzeć po prostu i stwierdzić kiedyś, że tak będzie mi się lepiej gotowało.

W kolejnym rozdziale przeczytamy o marnowaniu żywności. Tak jak pisałem na początku, jest to duży problem naszych czasów, robimy za duże zakupy, przegapiamy daty ważności, źle przechowujemy. Wdrażając w życie porady zawarte w tej książce, na pewno jesteśmy w stanie przynajmniej zmniejszyć ten proceder do minimum i przede wszystkim uświadomić sobie jak duży jest to problem.

Ostatni rozdział to "Kuroniowa - Na Słodko" Anety Kuroń, żony autora.Jak sama Aneta pisze: " Nie są to Himalaje kulinariów, ale chodziło nam o przekazanie kilku przydatnych porad i pewnych podstaw, które przy pomysłowym wykorzystaniu będą świetną bazą czy inspiracją do przyrządzenia naprawdę pysznych deserowych specjałów."Nie jestem specjalistą od słodkości i pieczenia i dla mnie to w tej chwili "Himalaje", ale na pewno spróbuję na nie z tymi przepisami wejść.
Między innymi sprawdzone przepisy na ciasta kruche,
biszkopt, krem
cytrynowy,
beza włoska, szwajcarska i kilka innych smacznych pozycji.

O samych przepisach
Janka Kuronia, nie
będę się dużo rozpisywał, bo wiadomo, że są świetne. Osobiście jadłem trzy dania zawarte w tej książce : Quiche
Mięsno-Warzywny, Ragout z Boczniakami i Zupę Krem z
Porów. Wszystko świetnie smakowało. Na pewno ta książka będzie mnie inspirować i część przepisów przerobię pod siebie na parowar i zobaczycie efekty na blogu.Sprytna kuchnia udowadnia także, że można zrobić super dania w 20-30 minut, bo tyle zajmuje przygotowanie dań z tej książki.

Tak jak wspomniałem, jeszcze przed wydaniem Sprytnej kuchni wiedziałem, że muszę ją
mieć. A po przeczytaniu cieszę się bardzo, że ją mam i regularnie
będę do niej zaglądał. Szczerze ją polecam, nie będziecie żałować zakupu. A każda, choć trochę gotująca osoba, ucieszy się z takiego prezentu. Bo na pewno wskazówki i rady pomogą każdemu być lepszym i sprytnym, w swojej kuchni.Ciekawostką jest fakt, że "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" to jedna z pierwszych książek kulinarnych, w której dzięki darmowej aplikacji TAP2C, dostępnej w systemach Android i iOS możemy oglądać dodatkowe treści multimedialne, takie jak dodatkowe zdjęcia czy filmy.Po zeskanowaniu aplikacją zdjęcia poniżej, zobaczymy jak oskrobać
rybę. Sprytne, tak jak cała książka.

To dopiero moja druga recenzja książki kulinarnej na blogu. Mam nadzieję, że zachęci Was do zakupu, bo jest naprawdę tego warta.
Dajcie znać w komentarzach czy była pomocna i czy mój opis Wam się podoba. Biblioteczkę mam sporą, więc może warto w wolnej chwili podzielić się także z
Wami innymi książkami kulinarnymi.Nie jestem specjalistą od recenzowania książek, więc jak macie jakieś uwagi to piszcie śmiało, na przyszłość na pewno się przydadzą :)

Informacje o książce :Autor: Jan KurońWydawnictwo: Edipresse KsiążkiISBN: 978-83-7945-074-9Liczba stron: 200Data wydania: 18 . 11.2015PozdrawiamAdam