ßßß



Składniki:Tortownica o wym 24 cmKorzenna kruszonka:10 dag zimnego masła8 łyżek mąki pszennej7 łyżek cukru1 łyżeczka przyprawy korzennejMasa serowa:1 kg mielonego twarogu chudego6 jajek1 budyń śmietankowy¾ szklanki mleka w proszku200 ml mleka 2 %¾ szklanki cukru1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią1 łyżka miękkiego masła1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropieDodatkowo:40 dag masy krówkowej o smaku orzechowym50 g pokruszonych orzechów włoskichSposób wykonania;Kruszonka:Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.Masa serowa:Mielony twaróg umieścić w misie miksera, dodać jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać mleko i całość krótko zmiksować do połączenia składników, na sam koniec dołożyć skórkę pomarańczową w syropie, wmieszać. Wylać na kruszonkę.Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę krówkową, posypać orzechami.Zostawić do całkowitego ostygnięcia.Słodkich wypieków !