Wykonanie
Mimo moich starań, jak wszystkie moje ciasta w wersji wege, placek wyszedł żenująco płaski. Być może jest jakiś sekret, pilnie strzeżony przez wegan, jak upiec puchate ciasto beż
jajek i
masła – ja jednak wciąż nie poznałam tej tajemnicy. Chociaż płaski, placek jest pyszny i soczysty, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Szybko, łatwo i smacznie!
Składniki200g
mąki pszennej100g tartych
migdałówŁyżeczka
sody oczyszczonej150g
cukru330ml
mleka kokosowego2 łyżeczki
octu winnego100ml
oliwy300g
śliwekPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Do miski wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj.Dodaj
mleko kokosowe,
ocet i
oliwę, zmiksuj na gładką masę.Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu rozłóż
śliwki.Piecz 45 minut – do suchego patyczka.Gotowe!Zobacz także:Wegańskie ciasto z
owocamiSzybkie ciasto ze
śliwkamiPyszne ciasto
śliwkowe