Wykonanie
Jak pięknie napisała Nigella we wstępie do tego przepisu sezon na
agrest (…) trwa tyle, co zmrużenie powiek, tak więc grzechem byłoby go nie wykorzystać.
Owoce pod kruszonką to doskonała opcja dla leniwych – nie wymagają tyle pracy, co najszybsze nawet ciasto, a smakują cudownie. Możesz podać
agrest – tak jak ja – z zimną kremówką, ale równie dobrze będzie smakować z
lodami śmietankowymi.

Składniki (2 porcje)300g
agrestuŁyżka
cukruŁyżeczka
masłaŁyżka
syropu z kwiatów bzuKruszonka3 czubate łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50g zimnego
masła2 łyżki
brązowego cukruPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 190 stopni.Usuń szypułki
agrestu i podgrzej go w garnuszku z
cukrem, łyżeczką
masła i
syropem bzowym przez 5 minut.Przełóż
owoce do naczynia do zapiekania (lub kokilek) i odstaw na bok.Wsyp
mąkę i
proszek do pieczenia do miski, przemieszaj, następnie dodaj zimne
masło pokrojone na kawałki i rozetrzyj delikatnie palcami – mieszanina powinna
mieć konsystencję piasku z większymi grudkami w kształcie
bobu.Dodaj
brązowy cukier i delikatnie wymieszaj widelcem.Nałóż kruszonkę na
owoce, rozprowadzając równą warstwą.Piecz 30 – 35 minut, aż kruszonka się zrumieni. Podawaj na gorąco z zimną kremówką.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Kuchnia.Przepisy z
serca domu N.Lawson


Zobacz także:
Owoce z kruszonką
Tarta agrestowaPlacek
rabarbarowy z kruszonką