ßßß
Składniki (2 porcje)300g agrestuŁyżka cukruŁyżeczka masłaŁyżka syropu z kwiatów bzuKruszonka3 czubate łyżki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia50g zimnego masła2 łyżki brązowego cukruPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 190 stopni.Usuń szypułki agrestu i podgrzej go w garnuszku z cukrem, łyżeczką masła i syropem bzowym przez 5 minut.Przełóż owoce do naczynia do zapiekania (lub kokilek) i odstaw na bok.Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do miski, przemieszaj, następnie dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozetrzyj delikatnie palcami – mieszanina powinna mieć konsystencję piasku z większymi grudkami w kształcie bobu.Dodaj brązowy cukier i delikatnie wymieszaj widelcem.Nałóż kruszonkę na owoce, rozprowadzając równą warstwą.Piecz 30 – 35 minut, aż kruszonka się zrumieni. Podawaj na gorąco z zimną kremówką.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Kuchnia.Przepisy z serca domu N.Lawson
Zobacz także:Owoce z kruszonkąTarta agrestowaPlacek rabarbarowy z kruszonką