Wykonanie
Zaskakująco szybki, fantastyczny
chleb orkiszowy. Ma chrupiącą skórkę, jest mięciutki w środku, a jego wykonanie zajmuje tak niewiele czasu, że bez specjalnych przygotowań spokojnie możesz upiec go wieczorem, aby rano zaskoczyć domowników.


Składniki450g
mąki orkiszowej100g
płatków owsianychSaszetka
suszonych drożdży (7g)Łyżeczka
soli morskiej600ml ciepłej
wodyŁyżka
oleju rzepakowegoŁyżka
mioduPrzygotowanieWymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki.W dzbanku wymieszaj
wodę,
olej i
miód.Powoli wlewaj płyn do miski z suchymi składnikami, cały czas starannie mieszając.Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, odkryj miskę i wymieszaj je. Ciasto
wróci do swojej początkowej objętości – tak właśnie powinno być, choć wydaje się to nieracjonalne.Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Piecz 45 minut.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl S.DahlZobacz także:
Chleb żytni na zakwasie
Chleb razowy na drożdżachBułeczki pszenne w 4 smakach