ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb orkiszowy

Domowy chleb orkiszowy

nazwa

Wykonanie

Zaskakująco szybki, fantastyczny chleb orkiszowy. Ma chrupiącą skórkę, jest mięciutki w środku, a jego wykonanie zajmuje tak niewiele czasu, że bez specjalnych przygotowań spokojnie możesz upiec go wieczorem, aby rano zaskoczyć domowników.
Składniki
450g mąki orkiszowej
100g płatków owsianych
Saszetka suszonych drożdży (7g)
Łyżeczka soli morskiej
600ml ciepłej wody
Łyżka oleju rzepakowego
Łyżka miodu
Przygotowanie
Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki.
W dzbanku wymieszaj wodę, olej i miód.
Powoli wlewaj płyn do miski z suchymi składnikami, cały czas starannie mieszając.
Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, odkryj miskę i wymieszaj je. Ciasto wróci do swojej początkowej objętości – tak właśnie powinno być, choć wydaje się to nieracjonalne.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Piecz 45 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl S.Dahl
Zobacz także:
Chleb żytni na zakwasie
Chleb razowy na drożdżach
Bułeczki pszenne w 4 smakach
Źródło:http://mammadeli.com/2014/02/12/domowy-chleb-orkiszowy