ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z porzeczkami i syropem z czarnego bzu

Sernik na zimno z porzeczkami i syropem z czarnego bzu

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia tego deseru zainspirował mnie kupiony w Ikei syrop z czarnego bzu. Ma wyjątkowy, słodki smak i intensywny, piękny zapach. Kwaskowate porzeczki wspaniale się z nim uzupełniają i dzięki niemu błyszczą niczym drogocenne klejnoty. Sam sernik jest prosty i szybki – poza tym, że dobrze zostawić go na całą noc w lodówce, żeby solidnie stężał. Jeśli nie możesz wytrzymać-po godzinie będzie równie smaczny, ale konsystencja może być nieco papkowata. Nie używam żelatyny, więc jest odpowiedni również dla wegetarian.
Składniki
125g herbatników Digestive
75g masła
300g zmielonego twarogu
60g + łyżka cukru pudru
250ml śmietany 36%
300g czerwonych porzeczek
4 łyżki syropu z czarnego bzu
Przygotowanie
Zmiel herbatniki w malakserze na drobne okruchy, dodaj masło i ucieraj, aż dobrze się połączą.
Ciastem herbatnikowym wylep niedużą tortownicę, dobrze dociskając do dna.
Utrzyj twaróg z cukrem pudrem, aż masa będzie gładka.
Lekko ubij śmietanę i wymieszaj z twarogiem.
przełóż masę twarogową do tortownicy i wygładź powierzchnię łopatką.
Wstaw sernik do lodówki-najlepiej na całą noc.
Oberwij porzeczki z gałązek, wrzuć do miski.
Dodaj łyżkę cukru pudru i syrop z czarnego bzu, wymieszaj.
Przed podaniem wyłóż na sernik owoce z syropem.
Smacznego!
Zobacz także:
Sernik czekoladowo-orzechowy na zimno
Tarta agrestowa
Truskawki z mascarpone
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/04/sernik-na-zimno-z-porzeczkami-i-syropem-z-czarnego-bzu