ßßß Cookit - przepis na DOMOWE LODY MALINOWO-PORZECZKOWE Z TARTĄ MIĘTĄ

DOMOWE LODY MALINOWO-PORZECZKOWE Z TARTĄ MIĘTĄ

nazwa

Wykonanie

Upał dziś taki, że nie chce się nic robić… Odpoczywam po wyprawie do Warszawy i Krakowa, gdzie m.in po kilku latach spotkałam się z Gosią z Trochę innej cukierni i jej dziećmi, a z córką jadałam wegańskie przysmaki, m.in. Pod Norenami i w Novej Krovie.
Obiad dziś był szybki na grillu, o pieczeniu czegokolwiek nawet nie pomyślałam, ale znalazłam jogurt i śmietanę w lodówce, owoców w ogrodzie do wyboru, do koloru, więc zrobiłam lody. Bez maszynki, mieszane w zamrażalniku co pół godziny .
200 ml kremówki
mały jogurt naturalny
kubek owoców ( czerwone i czarne porzeczki, maliny)
cukier według uznania
Umyte owoce przesypujemy cukrem, ile lubimy, rozgniatamy widelcem i miksujemy lub nie ( mnie się nie chciało). Śmietankę ubijamy na krem, dodajemy jogurt i nadal ubijamy, dodajemy owoce z cukrem, mieszamy dokładnie.
Wkładamy do pojemnika i do zamrażalnika. Mieszamy co 20-30 minut , najlepiej widelcem, napowietrzając. Po 2-3 godzinach lody są gotowe.
Posypałam je tartą miętą, o której piszę tutaj . Na dzisiejszy upał nie ma nic lepszego ! Własnie niedawno opowiadałam na kulinarnej imprezie, że ja tę przyprawę mogę dodawać niemal do wszystkiego
Lubię też miętowy kolor , szukałam ostatnio czegoś w nim na lato na http://www.sakolife.pl/, na upały nie ma, jak to mięta.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/domowe-lody-malinowo-porzeczkowe