Wykonanie
Ze śniadaniami zawsze byłam na bakier. W dzieciństwie nie wpojono mi regularnego ich jedzenia i większość życia jadałam śniadanie o której popadło. Od przynajmniej kilku lat staram się jednak pamiętać codziennie o zjedzeniu czegoś na dobry początek dnia.
Kasza jaglana to królowa naszych
kasz. Ma mnóstwo mikroelementów, doskonale wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Rozgrzewa i jest lekkostrawna. Poleca się ją rekonwalescentom i chorujących na nieżyty górnych dróg oddechowych. Ale przede wszystkim jest smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery.Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z
kaszy jaglanej !

Jaglanka z
owocami i
jarmużemczas przygotowania: 15 minutskładniki na 1 dużą porcję:50 g suchej
kaszy jaglanej Sante150 ml
wodygarstka
żurawiny suszonej Sante1 średni liść
jarmużu1 niezbyt duża
gruszka, u mnie Konferencja1 mała łyżeczka
miodu naturalnego1-2 łyżki
soku z cytryny

Kaszę przepłukałam na sitku zimną
wodą i przesypałam do rondelka. Zalałam 1/2 szkl. wrzątku, zagotowałam przez chwilę i odcedziłam. Ponownie przełożyłam do rondelka, wlałam 150 ml. wrzącej
wody i gotowałam na małym ogniu.
Żurawinę suszoną posiekałam. Z liścia
jarmuży usunęłam gruby nerw a blaszkę liściową pokroiłam w paseczki.
Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Od razu
skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam z
miodem.Kiedy
kasza była prawie miękka dodałam do niej
jarmuż i
żurawinę. Gotowałam pod przykryciem aż
kasza wchłonęła cały płyn, doszła a
jarmuż zmiękł. Do lekko przestudzonej
kaszy dodałam połowę
gruszki i wymieszałam.
Kaszę przełożyłam do miseczki, na wierzch dodałam resztę
gruszki.