ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA ZE ŚMIETANĄ I OCTEM

SURÓWKA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA ZE ŚMIETANĄ I OCTEM

nazwa

Wykonanie

Surówka, na którą przepis dzisiaj Wam przedstawiamy, sprawdzi się idealnie do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jest to danie wyjątkowo soczyste, słodko-kwaśne i nam najbardziej smakuje podane do pieczonego kurczaka.
Przepis dostałyśmy od mojej cioci Ali z Kostrzyna :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki:
5 dużych marchewek
1 większe jabłko
około 2-3 łyżek kwaśnej śmietany 18%
ocet winny
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Jabłko i marchewki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Można odlać sok (Radzę go wypić. Samo zdrowie!), jeżeli wytworzy się go zbyt dużo.
2. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z niewielką ilością octu, a także z solą i pieprzem. Ilość przypraw i octu zależy od własnych upodobań.
3. Zalej dressingiem przetarte marchewki i jabłko. Wymieszaj i spróbuj, aby ewentualnie jeszcze doprawić.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/04/surowka-marchewkowo-jabkowa-ze-smietana.html