Wykonanie
Surówka, na którą przepis dzisiaj Wam przedstawiamy, sprawdzi się idealnie do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jest to danie wyjątkowo soczyste, słodko-kwaśne i nam najbardziej smakuje podane do pieczonego
kurczaka.Przepis dostałyśmy od mojej cioci Ali z Kostrzyna :).Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)Składniki:5 dużych
marchewek1 większe
jabłkookoło 2-3 łyżek kwaśnej
śmietany 18%ocet winnysólpieprzWykonanie:1.
Jabłko i
marchewki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Można odlać sok (Radzę go wypić. Samo zdrowie!), jeżeli wytworzy się go zbyt dużo.2. W osobnej miseczce wymieszaj
śmietanę z niewielką ilością
octu, a także z
solą i
pieprzem. Ilość przypraw i
octu zależy od własnych upodobań.3. Zalej dressingiem przetarte
marchewki i
jabłko. Wymieszaj i spróbuj, aby ewentualnie jeszcze doprawić.Smacznego :)