Wykonanie
Wieczorem dopadła mnie nieposkromiona chęć na coś słodkiego, a w domu nie było żadnych
słodyczy - oczywiście dlatego, że wychodzę z założenia, że jeśli nie ma to się nie zje i w biodrach nic nie przybędzie ;) Czasami jednak to założenie nie jest tak oczywiste :) Bywają dni, że żadne postanowienia nie wystarczą - tak jak wczoraj. Zrobiłam krótki przegląd i powstała ta oto rolada marcepanowa, którą widzicie poniżej. Bardzo fajny i łatwy smakołyk, który można przygotować szybko i który na upartego od razu nadaje się do jedzenia, choć lepiej żeby trochę się schłodził. Dodałam do środka
suszone śliwki, ale można je zamienić na cokolwiek, co lubicie: posiekaną
czekoladę,
orzechy,
wiórki kokosowe itd.



Składniki :1 duży
wafel200 g. masy marcepanowej2 łyżki
likieru migdałowego (lub innego
alkoholu)2 łyżki
mleka skondensowanego1 łyżka zaparzonej mocnej gorącej
kawykilka
śliwek suszonychłyżka gładkiego
mleka w proszkuPrzygotowanie :Pokruszoną masę marcepanową podgrzewam chwilę razem z
mlekiem i
kawą do momentu aż stanie się miękka. Dolewam
likier, mieszam wszystko dokładnie, po czym ciepłą masę wykładam równomiernie na
wafel. Na
masie marcepanowej układam kawałki
śliwek.
Wafel powinien trochę zmięknąć, wtedy zwijam go w roladę, pomagając sobie folią spożywczą. Zostawiam roladę najlepiej na noc w lodówce. Rano posypuję ją
mlekiem w proszku, wcierając je lekko. Przechowuję w lodówce.Przepis autorski.
