Wykonanie
Ostatnie
podrygi jesieni. Za oknem, w
sercu, w kuchni, na talerzach, w
śniadaniowych miseczkach. Wszystko po kolei, tak jak być powinno. Ale jeszcze, jeszcze trochę chcę się nacieszyć jesienią, zanim ustąpi miejsca zimie. Więc chociaż za oknem biało (mimo, że nie od śniegu) to w miseczce jeszcze jesiennie - duszone
jabłko, karmelizowane w miodzie
kasztany (cudo!), duuużo
cynamonu. Pachnie, smakuje. Bo jeszcze listopad.
Przepis (jedna porcja):
opakowanie
serka wiejskiego3-4 jadalne
kasztany1/2
jabłka1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki płynnego
mioduKasztany obrać z łupinek, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię, polać
miodem, karmelizować przez kilka minut.
Jabłko pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka, dodać
cynamon, podlać
wodą. Dusić pod przykryciem, aż
jabłka zmiękną. Do miseczki wyłożyć
serek wiejski, gotowe
kasztany oraz
jabłko. Podawać.