Wykonanie
Lubię takie nieco egoistyczne poranki. Lubię jednoporcjowe wypieki. Lubię czasami zrobić ciasto tylko dla siebie. Do porannej
kawy. Na raz. Ciasto słodkie, ale przy tym bardzo zdrowe, Bo w mojej dzisiejszej wersji wypiek jest wegański, a do tego bezglutenowy. Gryczana tartaletka - przy okazji jest to mój debiut z
mąką gryczaną w kuchni - wypełniona
bananowym musem. Ach, jak smacznie, jak dobrze. To będzie dobry dzień.




/Inspiracja: www.wegannerd.blogspot.com/Przepis (jedna porcja):kubek
mąki gryczanej1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka złotego lnu mielonego1 łyżka
oleju kokosowego30-50ml zimnej
wody1 (duży)
bananPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski wsypać
mąkę,
cynamon, mielony len, wymieszać. Dodać
olej kokosowy i zimną
wodę, zagnieść ciasto, tak aby powstała zwarta, sprężysta masa. Tak przygotowaną masą wylepić foremkę na jednoporcjową tartaletkę. 3/4
banana zblendować, pozostają część pokroić w plasterki.
Bananowym musem wypełnić tartaletkę. Wierch udekorować plasterkami
banana. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut. Gotową tartaletkę wyjąć, nieco ostudzić i podawać.