Wykonanie
Budyń, Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa! Pamiętam doskonale niedzielne popołudnia, czas podwieczorku, okres jesienno-zimowy: tata idzie do kuchni, a my z mamą w tym czasie zostajemy w dużym pokoju, najczęściej oglądając jakiś serial, jakieś bajki. Słyszymy, że tata wyciąga z szafki rondelek, z lodówki pewnie schłodzone
mleko, coś
miesza, coś dosypuje, chwilę go nie ma, po chwili wraca do nas z trzema miseczkami wypełnionymi ciepłym, gęstym, mocno
czekoladowym budyniem. Jak to smakowało! Dla mnie był to jeden z lepszych deserów dzieciństwa! Dzieciństwo jednak jest już wspomnieniem, ale ochota na
budyń do tej
pory czasem do mnie przychodzi! Jednak nie sięgam po ten kupny, gotowy
budyń z proszku, postanawiam przygotować jego domową i zdrową wersję. W
kokosowo-
bananowo-
cynamonowych smakach.
Przepis (jedna porcja):60g
kaszy jaglanej50g
mleczka kokosowego3/4 szkl
mleka sojowego1 (duży)
banan1/2 łyżeczki
cynamonuKaszę jaglaną opłukać, podprażyć, zalać
mlekiem sojowym i zagotować. Trzymać na ogniu, aż
kasza zmięknie. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Następnie dokładnie zblendować z
mleczkiem kokosowym,
bananem oraz
cynamonem. Blendować tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Przełożyć do miseczki.