ßßß Cookit - przepis na bananowy budyń jaglany!

bananowy budyń jaglany!

nazwa

Wykonanie

Budyń, Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa! Pamiętam doskonale niedzielne popołudnia, czas podwieczorku, okres jesienno-zimowy: tata idzie do kuchni, a my z mamą w tym czasie zostajemy w dużym pokoju, najczęściej oglądając jakiś serial, jakieś bajki. Słyszymy, że tata wyciąga z szafki rondelek, z lodówki pewnie schłodzone mleko, coś miesza, coś dosypuje, chwilę go nie ma, po chwili wraca do nas z trzema miseczkami wypełnionymi ciepłym, gęstym, mocno czekoladowym budyniem. Jak to smakowało! Dla mnie był to jeden z lepszych deserów dzieciństwa! Dzieciństwo jednak jest już wspomnieniem, ale ochota na budyń do tej pory czasem do mnie przychodzi! Jednak nie sięgam po ten kupny, gotowy budyń z proszku, postanawiam przygotować jego domową i zdrową wersję. W kokosowo-bananowo-cynamonowych smakach.
Przepis (jedna porcja):
60g kaszy jaglanej
50g mleczka kokosowego
3/4 szkl mleka sojowego
1 (duży) banan
1/2 łyżeczki cynamonu
Kaszę jaglaną opłukać, podprażyć, zalać mlekiem sojowym i zagotować. Trzymać na ogniu, aż kasza zmięknie. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Następnie dokładnie zblendować z mleczkiem kokosowym, bananem oraz cynamonem. Blendować tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Przełożyć do miseczki.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/10/bananowy-budyn-jaglany.html