Wykonanie
JAJKOJajko jest wspaniałe, jest cudowne i nie wyobrażam sobie gotowania bez niego. Nie dlatego, że nie potrafię zrobić naleśników czy placków bez
jajek, ale dlatego, że je wprost uwielbiam. A za co?IDEALNY ZESTAW AMINOKWASÓWNasz organizm jest w stanie wykorzystać
białko z
jajka do tworzenia i odbudowy własnych
białek. To znaczy, że
białko jaja ma moc regeneracji. Poza tym jest świetnie przyswajalne, o wiele bardziej niż
białko roślinne.WITAMINYZadbają o nasze oczy, zęby, skórę, odporność.
Jajko jest niezwykle wartościowe pod względem odżywczym. Najwięcej jest w
jajku witamin A,E,D i K.LECYTYNATo pogromca tłuszczu - pomaga zapobiegać miażdżycy oraz cholesterolu w
wątrobie. Dodatkowo pomaga na funkcjonowanie mózgu.Dużo o
jajku znajdziecie tutaj .Dziś proponuję Wam pyszną, warzywną frittatę. Jest smaczna, pożywna i prosta w wykonaniu. Z powodzeniem zastąpi obiad oraz jest idealnym wprost posiłkiem po treningowym - bogatym w
białko. Polecam też na kolację zamiast
sera białego, który ma tendencję do zapychania, wywoływania wzdęć i uczucia ociężałości.
Składniki3
jaja2 garście
szpinaku1/2
cukinii1/2
cebuli czerwonejUlubione
zioła,
sól,
pieprz1 łyżeczka
masła lub innego tłuszczuPrzygotowanie na rozgrzaną patelnię wrzucamy
cebulkę, następnie
cukinię i gdy się przyrumieni, posypujemy
szpinakiem.
Jajka rozkłócamy, doprawiamy i w miseczce mieszamy z podsmażonymi składnikami. Wlewamy do sylikonowej foremki i pieczemy na 160 stopni przez 15-20 minut.Przepis można wykonać w multicookerze. Wlać masę do misy i wybrać
CAKE na 20 minut.Znacie mój Instargam? Wiem dobrze o tym, że tutaj bywam dość rzadko, dlatego nadrabiam szybkimi wpisami na Instagramie - zapraszam do obserwowania ;)
Frittata jest spora. Jeśli robisz ją na śniadanie to moim zdaniem jest to zbyt duża porcja - tym lepiej. Ćwiartkę możesz sobie zostawić na przekąskę w
porze lunchu lub na szybką przegryzkę po wysiłku treningu ;) Tak naprawdę można ją robić dokładnie ze wszystkiego :)Smacznego!Ania