ßßß
Print RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minutCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minut
Sos żurawinowy z nutą pomarańczowąPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minutCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minutSkładniki1/2 szklanki wody1/2 szklanki soku pomarańczowego(świeżego lub z kartonika)1 szklanka cukru600 g żurawiny(świeża lub mrożona)1 szt. pomarańczy(startej skórki)Porcje:Sposób przygotowaniaZagotować wodę z sokiem pomarańczowym. Dodać cukier i gotować mieszając do rozpuszczenia cukru.Do gotującej cieczy dodać żurawinę i startą skórkę z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować kilkanaście minut (aż żurawina zacznie pękać).Zdjąć z ognia i delikatnie łyżką lub widelcem rozdrobnić żurawinę (opcjonalnie, można zostawić większe kawałki).Sos wystudzić i wstawić do lodówki. Podawać na zimno np. do pieczonego indyka.Share this Recipe