ßßß Cookit - przepis na Sos żurawinowy z nutą pomarańczową

Sos żurawinowy z nutą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Jestem ogromną fanką mięs na słodko oraz słodkich sosów do mięsa dlatego chętnie zrobiłam na prośbę szwagierki sos żurawinowy do pieczonego indyka. Postanowiłam go odrobinę wzbogacić pomarańczowym aromatem, tak aby różnił się od sklepowej żurawiny ze słoiczka. To był strzał w dziesiątkę.
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
45 minut
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
45 minut
Sos żurawinowy z nutą pomarańczową
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
45 minut
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
45 minut
Składniki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki soku pomarańczowego(świeżego lub z kartonika)
1 szklanka cukru
600 g żurawiny(świeża lub mrożona)
1 szt. pomarańczy(startej skórki)
Porcje:
Sposób przygotowania
Zagotować wodę z sokiem pomarańczowym. Dodać cukier i gotować mieszając do rozpuszczenia cukru.
Do gotującej cieczy dodać żurawinę i startą skórkę z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować kilkanaście minut (aż żurawina zacznie pękać).
Zdjąć z ognia i delikatnie łyżką lub widelcem rozdrobnić żurawinę (opcjonalnie, można zostawić większe kawałki).
Sos wystudzić i wstawić do lodówki. Podawać na zimno np. do pieczonego indyka.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/sos-zurawinowy-z-nuta-pomaranczowa