Wykonanie
Jestem ogromną fanką
mięs na słodko oraz słodkich
sosów do
mięsa dlatego chętnie zrobiłam na prośbę szwagierki
sos żurawinowy do
pieczonego indyka. Postanowiłam go odrobinę wzbogacić
pomarańczowym aromatem, tak aby różnił się od sklepowej
żurawiny ze słoiczka. To był strzał w dziesiątkę.
Print RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minutCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minut
Sos żurawinowy z nutą
pomarańczowąPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minutCzas przygotowania10 minutCzas gotowania45 minutSkładniki1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
soku pomarańczowego(świeżego lub z kartonika)1 szklanka
cukru600 g
żurawiny(świeża lub mrożona)1 szt.
pomarańczy(startej skórki)Porcje:Sposób przygotowaniaZagotować
wodę z sokiem pomarańczowym. Dodać
cukier i gotować mieszając do rozpuszczenia
cukru.Do gotującej cieczy dodać
żurawinę i startą skórkę z
pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować kilkanaście minut (aż
żurawina zacznie pękać).Zdjąć z ognia i delikatnie łyżką lub widelcem rozdrobnić
żurawinę (opcjonalnie, można zostawić większe kawałki).Sos wystudzić i wstawić do lodówki. Podawać na zimno np. do
pieczonego indyka.Share this Recipe