Wykonanie


Sernik to ciasto, które w Polsce bije rekordy popularności. W moim domu zawsze na święta jest sernik. Ja uwielbiam serniki lekko wilgotne, miękkie i puszyste. Nie przepadam za tymi zbitymi (tradycyjnymi).Moja propozycja na święta to sernik nowojorski, ale z delikatną korzenną nutą wyczuwalną w kruchym spodzie z
ciastek pełnoziarnistych oraz
pomarańczą wyczuwalną w
masie serowej i polewą wzbogaconą o kandyzowaną
skórkę pomarańczową. Ten przepis szczególnie polecam jeśli ktoś lubi ciasta szybkie i nieskomplikowane.Należy jedynie pamiętać, że sernik należy zrobić dzień przed podaniem. Piecze się go godzinę więc w międzyczasie można odpocząć lub zająć się przygotowaniem innych świątecznych potraw.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 8 godzin

Sernik nowojorski na Boże NarodzeniePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 8 godzinSkładnikiSpód200 g
herbatników pełnoziarnistych100 g roztopionego
masła2 łyżeczki
przyprawy piernikowejMasa serowa1 kg
sera na sernik(mielonego)1/2 szklanki
cukru4 szt.
jajek2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/2 szt.
pomarańczy(wyciśniętego soku i startej skórki)1/2 szt.
cytryny(wyciśniętego soku i startej skórki)Polewa500 ml
śmietany 18% lub 12%1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowejPorcje: porcjiSposób przygotowaniaSpódRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Spód tortownicy (ok 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia)Pokruszone
herbatniki wymieszać z
masłem i
przyprawą piernikową. Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Masa serowaUtrzeć mikserem wszystkie składniki (nie za długo by zbytnio nie napowietrzyć sernika).Przelać masę do tortownicy, Piec 50 - 60 minut (do czasu aż
ser zacznie się robić lekko złotawy). Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go) i lekko ostudzić.Polewa
Śmietanę należy wymieszać z
wanilią i
cukrem (łyżką by
śmietana nie zrobiła się za rzadka).Masę
śmietanową przelać na lekko ostudzony sernik i piec 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.Przed wstawieniem do lodówki sernik posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową.Share this Recipe