ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski na Boże Narodzenie

Sernik nowojorski na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

Sernik to ciasto, które w Polsce bije rekordy popularności. W moim domu zawsze na święta jest sernik. Ja uwielbiam serniki lekko wilgotne, miękkie i puszyste. Nie przepadam za tymi zbitymi (tradycyjnymi).
Moja propozycja na święta to sernik nowojorski, ale z delikatną korzenną nutą wyczuwalną w kruchym spodzie z ciastek pełnoziarnistych oraz pomarańczą wyczuwalną w masie serowej i polewą wzbogaconą o kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ten przepis szczególnie polecam jeśli ktoś lubi ciasta szybkie i nieskomplikowane.
Należy jedynie pamiętać, że sernik należy zrobić dzień przed podaniem. Piecze się go godzinę więc w międzyczasie można odpocząć lub zająć się przygotowaniem innych świątecznych potraw.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 8 godzin
Sernik nowojorski na Boże Narodzenie
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 8 godzin
Składniki
Spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
100 g roztopionego masła
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Masa serowa
1 kg sera na sernik(mielonego)
1/2 szklanki cukru
4 szt. jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szt. pomarańczy(wyciśniętego soku i startej skórki)
1/2 szt. cytryny(wyciśniętego soku i startej skórki)
Polewa
500 ml śmietany 18% lub 12%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Spód
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Spód tortownicy (ok 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia)
Pokruszone herbatniki wymieszać z masłem i przyprawą piernikową. Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
Utrzeć mikserem wszystkie składniki (nie za długo by zbytnio nie napowietrzyć sernika).
Przelać masę do tortownicy, Piec 50 - 60 minut (do czasu aż ser zacznie się robić lekko złotawy). Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go) i lekko ostudzić.
Polewa
Śmietanę należy wymieszać z wanilią i cukrem (łyżką by śmietana nie zrobiła się za rzadka).
Masę śmietanową przelać na lekko ostudzony sernik i piec 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.
Przed wstawieniem do lodówki sernik posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/sernik-nowojorski-na-boze-narodzenie