ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minut
Creme Brulee z białą czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minutSkładniki6 szt. żółtek600 ml śmietany kremówki1 szt. laski wanilii100 g białej czekolady80 g cukru6 łyżeczek brązowego cukruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować foremki.Do garnka wlać śmietankę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i włożyć do śmietanki. Śmietanę zagotować, odstawić z ognia, wyjąć laskę wanilii. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady.Żółtka delikatnie ubić z cukrem. Cały czas mieszając żółtka wlewać do nich stopniowo śmietankę (ciepłą ale nie gorącą by nie powstały grudki).Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 35-40 minut (piec aż masa zetnie się u góry, w lodówce pod wpływem temperatury zgęstnieje).Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).Deser przed podaniem posypać brązowym cukrem (1 łyżeczka na porcję), cukier skarmelizować za pomocą palnika.Można udekorować truskawkami lub malinami.Recipe NotesIdealny deser jest zimny, z ciepłą chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru.Share this Recipe