ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 24 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 24 godziny
Chleb żytni na zakwasie
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 24 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 24 godziny
Składniki
350 g zakwasu
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
600 g mąki żytniej razowej typ 720
650 ml wody letniej
20 g soli
Porcje: bochenki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy. Możemy zrobić to zarówno samodzielnie, jak i z pomocą robota kuchennego. Ważne jest by zrobić to spokojnie, tak by za bardzo nie wyrobić cista, ale jednocześnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Miskę z ciastem przykrywamy szmatką lub folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Czas ten może być krótszy, w zależności od temperatury i siły zakwasu. Przy pierwszych próbach dobrze jest użyć dużej szklanej misy. Dzięki niej łatwo się będzie zorientować, iż ciasto ma już gąbczastą strukturę i ładnie wyrosło.
Smarujemy masłem dwie blachy keksówki - każda długości ok. 20 cm i zwilżonymi dłońmi delikatnie przekładamy do nich ciasto. W razie potrzeby można delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Przykrywamy je następnie ściereczką bądź folią spożywczą i odstawiamy na kolejne 8-12 godzin do tzw. garowania.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Przed wstawieniem do niego ciasta warto jeszcze je nacechować, tj. naciąć jego powierzchnię ostrym, zwilżonym nożem bądź żyletką. W ten sposób, powierzchnia naszego chleba nie popęka.
Po ok. 45 minutach wyjmujemy foremki z piekarnika. Chleby należy jak najszybciej wyjąć z keksówek i odstawić, najlepiej na zwykłą kratkę z piekarnika, do odparowania i ostudzenia.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/chleb-zytni-na-zakwasie