Wykonanie

Print RecipeDanie DodatkiKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 bochenki 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 24 godzinyPorcje Czas przygotowania2 bochenki 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 24 godziny
Chleb żytni na zakwasiePrint RecipeDanie DodatkiKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 bochenki 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 24 godzinyPorcje Czas przygotowania2 bochenki 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 24 godzinySkładniki350 g zakwasu200 g
mąki żytniej razowej typ 2000600 g
mąki żytniej razowej typ 720650 ml
wody letniej20 g
soliPorcje: bochenkiSposób przygotowaniaWszystkie składniki mieszamy. Możemy zrobić to zarówno samodzielnie, jak i z pomocą robota kuchennego. Ważne jest by zrobić to spokojnie, tak by za bardzo nie wyrobić cista, ale jednocześnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.Miskę z
ciastem przykrywamy szmatką lub folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Czas ten może być krótszy, w zależności od temperatury i siły zakwasu. Przy pierwszych próbach dobrze jest użyć dużej szklanej misy. Dzięki niej łatwo się będzie zorientować, iż ciasto ma już gąbczastą strukturę i ładnie wyrosło.Smarujemy
masłem dwie blachy keksówki - każda długości ok. 20 cm i zwilżonymi dłońmi delikatnie przekładamy do nich ciasto. W razie potrzeby można delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Przykrywamy je następnie ściereczką bądź folią spożywczą i odstawiamy na kolejne 8-12 godzin do tzw. garowania.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Przed wstawieniem do niego ciasta warto jeszcze je nacechować, tj. naciąć jego powierzchnię
ostrym, zwilżonym nożem bądź żyletką. W ten sposób, powierzchnia naszego
chleba nie popęka.Po ok. 45 minutach wyjmujemy foremki z piekarnika.
Chleby należy jak najszybciej wyjąć z keksówek i odstawić, najlepiej na zwykłą kratkę z piekarnika, do odparowania i ostudzenia.Share this Recipe