Wykonanie
Brownie to ciasto
czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie. Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904. Ciasto to robi się bardzo szybko i co ważniejsze bardzo łatwo. Chyba nie ma możliwości by się nie udało.

BrowniePrint RecipePrzepis na tradycyjne amerykańskie ciasto
czekoladoweDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania1 blacha 20 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania1 blacha 20 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godziny

BrowniePrint RecipePrzepis na tradycyjne amerykańskie ciasto
czekoladoweDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania1 blacha 20 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania1 blacha 20 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinySkładniki250 g ciemnej
czekolady min 70%
kakao50 g białej lub
mlecznej czekolady200 g
masła250 g
cukru120 g
mąki1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego3 szt.
jajek rozm. L/XLPorcje: blachaSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.50 g
gorzkiej czekolady oraz 50 gram
mlecznej lub białej ścieramy na tarce z grubymi oczkami i odstawiamy do lodówki. Pozostałe 200 gram ciemnej
czekolady rozpuszczamy razem z
masłem.
Jajka razem z
wanilią oraz
cukrem ubijamy/ucieramy na puszystą masę (do podwojenia a nawet potrojenia objętości).Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną
czekoladę (przestudzoną) i mieszamy (można mikserem na niskich obrotach). Na sam koniec dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do formy posypujemy startą
czekoladą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.Share this Recipe