ßßß Cookit - przepis na Brownie

Brownie

nazwa

Wykonanie

Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie. Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904. Ciasto to robi się bardzo szybko i co ważniejsze bardzo łatwo. Chyba nie ma możliwości by się nie udało.
Brownie
Print Recipe
Przepis na tradycyjne amerykańskie ciasto czekoladowe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 20 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 20 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Brownie
Print Recipe
Przepis na tradycyjne amerykańskie ciasto czekoladowe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 20 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 20 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Składniki
250 g ciemnej czekolady min 70% kakao
50 g białej lub mlecznej czekolady
200 g masła
250 g cukru
120 g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 szt. jajek rozm. L/XL
Porcje: blacha
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
50 g gorzkiej czekolady oraz 50 gram mlecznej lub białej ścieramy na tarce z grubymi oczkami i odstawiamy do lodówki. Pozostałe 200 gram ciemnej czekolady rozpuszczamy razem z masłem.
Jajka razem z wanilią oraz cukrem ubijamy/ucieramy na puszystą masę (do podwojenia a nawet potrojenia objętości).
Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę (przestudzoną) i mieszamy (można mikserem na niskich obrotach). Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/brownie