ßßß Cookit - przepis na Biszkopt

Biszkopt

nazwa

Wykonanie

Biszkopt
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 biszkopt 10 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
1 biszkopt 10 minut
Czas gotowania
40 minut
Biszkopt
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 biszkopt 10 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
1 biszkopt 10 minut
Czas gotowania
40 minut
Składniki
5 szt. jajek
3/4 szklanki cukru(drobnego)
3/4 szklanki mąki(tortowej, typ 405)
1/4 szklanki skrobi(mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
Porcje: biszkopt
Sposób przygotowania
Składniki powinny być w temp. pokojowej. Tortownica 23 - 25 cm, dno wyłożone papierem (boków nie wykładać papierem oraz nie smarować tłuszczem). Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Mąkę przesiać (można wymieszać mąkę ziemniaczaną z mąką tortową). Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę (nie za lekko, ale należy uważać by białek nie przebić), jeśli używamy miksera to miksujemy na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru.
Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.
Wyłączyć mikser, wsypać połowę mieszaniny mąk i wymieszać najlepiej drewnianą łyżką (energicznie, ale delikatnie by piana nie opadła, nie należy się denerwować, na pewno się uda). Następnie dodać drugą połowę i dokładnie wymieszać w podobny sposób.
Masę biszkoptową przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 - 40 cm (zapobiegnie to opadaniu ciasta).
Boki biszkoptu oddzielić dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Recipe Notes
[recipe]
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/biszkopt