Wykonanie
BiszkoptPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1
biszkopt 10 minutCzas gotowania40 minutPorcje Czas przygotowania1
biszkopt 10 minutCzas gotowania40 minut
BiszkoptPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1
biszkopt 10 minutCzas gotowania40 minutPorcje Czas przygotowania1
biszkopt 10 minutCzas gotowania40 minutSkładniki5 szt.
jajek3/4 szklanki
cukru(drobnego)3/4 szklanki
mąki(tortowej, typ 405)1/4 szklanki
skrobi(
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)Porcje:
biszkoptSposób przygotowaniaSkładniki powinny być w temp. pokojowej. Tortownica 23 - 25 cm, dno wyłożone papierem (
boków nie wykładać papierem oraz nie smarować tłuszczem). Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Mąkę przesiać (można wymieszać
mąkę ziemniaczaną z
mąką tortową). Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę (nie za lekko, ale należy uważać by
białek nie przebić), jeśli używamy miksera to miksujemy na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukru.Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodawać po jednym
żółtku, ciągle miksując.Wyłączyć mikser, wsypać połowę mieszaniny mąk i wymieszać najlepiej drewnianą łyżką (energicznie, ale delikatnie by piana nie opadła, nie należy się denerwować, na pewno się uda). Następnie dodać drugą połowę i dokładnie wymieszać w podobny sposób.Masę
biszkoptową przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 - 40 cm (zapobiegnie to opadaniu ciasta).Boki
biszkoptu oddzielić dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.Recipe Notes[recipe]Share this Recipe