ßßß Cookit - przepis na Pieczony łosoś na szpinaku

Pieczony łosoś na szpinaku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
680g łososia,
500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ),
1 cebula,
masło,
1 i 1/2 cytryny,
sól, pieprz cytrynowy, majeranek,
garść koperku.
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zarumienienia na maśle. Dodać szpinak i dusić do momentu aż będzie miękki. W między czasie posolić i popieprzyć. Gotowy szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Łososia skropić połówką cytryny, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem. Doprawionego łososia ułożyć na szpinaku. Posypać posiekanym koperkiem oraz zetrzeć masło na tarce o drobnych oczkach. Na górze poukładać plasterki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 25minut. Od czasu do czasu podlewać łososia sosem, który się wytworzył.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/10/pieczony-osos-na-szpinaku.html