Wykonanie
« Konkurs The Spice ShopDomowy
majonez »Lubicie
płatki kukurydziane? Chętnie spożywam je na śniadanie, jednak od jakiegoś czasu przekonałam się, że są doskonałym dodatkiem również do innych potraw. Pamiętacie mojego Omleta z
płatkami ? Pycha!Dziś w ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje przedstawiam Wam coś na słodko – w sam raz na andrzejkowy wieczór.

Składniki na 10 kulek– 20
cukierków krówek– 2-3 łyżki
śmietanki 30%– garść posiekanych
orzechów ziemnych– 2 garście
płatków kukurydzianychW rondelku rozpuszczamy
krówki, dodajemy
śmietankę, mieszamy aby powstała jednolita masa.Następnie dodajemy
orzechy, mieszamy, aby dokładnie pokryć je
krówkami.Na samym końcu dodajemy
płatki i mieszamy z masą, aby pokryły się
krówkowym karmelem.

Odstawiamy naczynie na kilka minut, aby składniki nieco przestygły i się ze sobą bardziej sklejały. Formujemy dwiema małymi łyżeczkami kuleczki z
płatków – przekładamy naszą masę z jednej łyżeczki na drugą, aż powstanie „” 😉 oraz każdą z nich wykładamy na sporą deskę do krojenia/talerz i całość wkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.Smacznego!