Wykonanie

Pyszne
lody o delikatnie wyczuwalnym smaku
krówek. Doskonale będą również smakowały po dodaniu
orzechów włoskich,
migdałów lub np
kawy. Polecam i to baaaardzo:)Składniki:150g
cukierków "
krówek"400g
mleka tłustego200g
śmietany 30%4
żółtka (
jajka wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem)wykonanie thermomix:Do naczynia miksującego włożyć
krówki i rozdrobnić 8s/obr.8 Dodać pozostałe składniki i znów zmiksować 5s/obr.8. Gotować 9min/90stopni/obr.2 Całość zmiksować 10s/obr.8Przelać do pojemnika, wystudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Rano przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji.wykonanie tradycyjne:
Krówki rozdrobnić przy pomocy malaksera. W garnuszku umieścić
mleko,
śmietanę i
żółtka i zmiksować blenderem. Dodać
krówki, wymieszać i postawić na mały ogniu. Podgrzewać do uzyskania temp ok 90 stopni przez ok 9-10 minut. (uwaga nie zagotować bo się zwarzy!) Po podgrzaniu zmiksować całość jeszcze raz i wystudzić. Schłodzić w lodówce przez noc a następnie przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować wg instrukcji
Lody można też przygotować bez maszyny do
lodów. W tym celu należy je umieścić w zamrażalce i zamrażać kilka godzin lub przez noc. Należy jednak pamiętać by kilkakrotnie w trakcie zamrażania je zmiksować (np. szybko wrzucając do malaksera). Zapobiega to kamienieniu
lodów i tworzeniu się kryształków.Smacznego :)
