Wykonanie

Składniki na 8 sztuk:250 g
mąki pszennej 650250 g
mąki pszennej razowej7 g
suszonych drożdży350 ml letniej
wodyłyżka
miodu gryczanego2 łyżeczki
soli1 łyżka utartej w moździerzu, suszonej
bazylii
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach
wody i wymieszać z
miodem. Odstawić na kilka minut. Dodać przesiane
mąki,
sól,
zioła i wyrabiać gładkie ciasto, hakiem, około 7 minut. Przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i podzielić na 8 części. Złożyć dwa naprzeciwległe boki,
potem dwa kolejne. Odwrócić bułeczkę i powtórzyć składanie. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, na papierze do pieczenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik z blachą, na której pieczemy
bułki, do 220 stopni. Wyrośnięte
bułki naciąć wzdłuż i zsunąć z papierem na rozgrzaną blachę. Na dno piekarnika wstawić miseczkę z
wodą. Piec 20 minut. Podać z panierowaną goudą i
czerwonymi porzeczkami albo zapiec, następnego dnia, z
cheddarem, włoskim
salami i
żółtkiem.
