ßßß Cookit - przepis na Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

nazwa

Wykonanie

Sos czosnkowy
SOS CZOSNKOWY
Sos czosnkowy szczególnie polecam do ryb oraz białych mięs na zimno. Świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek oraz dodatek do grzanek czy pizzy. W przygotowaniu jest bardzo prosty. Zapewniam, że jeśli zrobicie ten sos w domu chociaż raz na prawdziwym jogurcie z dodatkiem samych naturalnych składników (czosnek, koper, bazylia itp.) nie sięgniecie nigdy więcej po sklepowe tego typu produkty!
Czasem kiedy przebywam w sklepie szukając produktów do przepisów na bloga i widzę osoby bezmyślnie pakujące do koszyków wszystko co w słoiku, nie patrząc nawet na etykietę dziwi mnie to bardzo, z naciskiem na BARDZO, bo przecież tak niewiele potrzeba aby zrobić coś zdrowego i pysznego samodzielnie w domu bez nakładu olbrzymich kosztów i wysiłku. Zdaję sobie sprawę także z tego, że głównym winowajcą takiego zachowania jest reklama i jej wpływ na potencjalnego konsumenta. Pamiętajcie jeśli czegoś nie wiecie – doczytajcie, skonfrontujcie, ale nigdy nie ufajcie ślepo komuś kto zarabia na was olbrzymie pieniądze!
…a teraz do rzeczy
SOS CZOSNKOWY składniki:
300 ml jogurtu naturalnego
1/3 pęczka kopru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
SOS CZOSNKOWY przygotowanie:
Koper myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy z łupiny i również drobno siekamy. Następnie oba składniki łączymy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze jeśli sos przed podaniem spędzi chwilę w lodówce tak by czosnek „przegryzł” się z innymi składnikami.
I gotowe!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/sos-czosnkowy