Wykonanie
Sos czosnkowySOS CZOSNKOWYSos czosnkowy szczególnie polecam do ryb oraz białych
mięs na zimno. Świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek oraz dodatek do grzanek czy pizzy. W przygotowaniu jest bardzo prosty. Zapewniam, że jeśli zrobicie ten sos w domu chociaż raz na prawdziwym
jogurcie z dodatkiem samych naturalnych składników (
czosnek,
koper,
bazylia itp.) nie sięgniecie nigdy więcej po sklepowe tego typu produkty!Czasem kiedy przebywam w sklepie szukając produktów do przepisów na bloga i widzę osoby bezmyślnie pakujące do koszyków wszystko co w słoiku, nie patrząc nawet na etykietę dziwi mnie to bardzo, z naciskiem na BARDZO, bo przecież tak niewiele potrzeba aby zrobić coś zdrowego i pysznego samodzielnie w domu bez nakładu olbrzymich kosztów i wysiłku. Zdaję sobie sprawę także z tego, że głównym winowajcą takiego zachowania jest reklama i jej wpływ na potencjalnego konsumenta. Pamiętajcie jeśli czegoś nie wiecie – doczytajcie, skonfrontujcie, ale nigdy nie ufajcie ślepo komuś kto zarabia na was olbrzymie pieniądze!…a teraz do rzeczy
SOS CZOSNKOWY składniki:300 ml
jogurtu naturalnego1/3 pęczka
kopru2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
SOS CZOSNKOWY przygotowanie:
Koper myjemy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy z łupiny i również drobno siekamy. Następnie oba składniki łączymy z
jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dobrze jeśli sos przed podaniem
spędzi chwilę w lodówce tak by
czosnek „przegryzł” się z innymi składnikami.I gotowe!