Do przygotowania racuchów potrzebne będą:1,5 szklanki mąki pszennej (można użyć razowej)3 jaja2 waniliowe serki homogenizowane1 łyżeczka proszku do pieczeniasmalec lub oliwa do smażeniacukier puder do posypania lubmały słoiczek żurawiny – jako dodatek do gotowych racuchówSerek homogenizowany wyjmujemy z lodówki, tak by się ocieplił, do przepisu nie może być zimny.Mąkę przesiewamy razem z łyżeczką proszku do pieczenia, wbijamy umyte wcześniej 3 jajka, dodajemy także 2 opakowania serka homogenizowanego (w temp. pokojowej). Wszystko dokładnie mieszamy.Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz wykładamy łyżką ciasto i smażymy racuchy kilka minut z jednej i drugiej strony. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem lub tak jak lubię najbardziej z łyżką żurawiny.