Wykonanie

Deser ten nazwałam „ Wspomnienie lata” ponieważ najlepiej smakuje on latem z racji tego, że właśnie wtedy ogólnie dostępne są polskie
truskawki. Zimą do dyspozycji mamy tylko
truskawki importowane, najczęściej pryskane by przedłużyć ich trwałość w transporcie i niestety nie pachną one i nie smakują tak jak te nasze „letnie”
truskawki.Do przygotowania sałatki potrzebne będą:1
banan6
truskawek1 łyżka
masłasok z 1/2
cytryny150 ml
soku malinowego (najlepiej naturalnego babcinej roboty)3 łyżki
octu balsamicznegoPowyższe składniki starczą do przygotowania deseru dla 2 osób
Truskawki myjemy i kroimy w cząstki.
Banana obieramy i kroimy w skośne plastry.
Sokiem wyciśniętym z 1/2
cytryny zalewamy
banany, w ten sposób zatrzymamy proces utleniania w nich następujący dzieki
czemu nie zciemnieją.Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, nastepnie dodajemy
sok malinowy oraz
ocet balsamiczny. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się zredukują i uzyskamy konsystencję gęstego sosu.
Owoce układamy w pucharkach i polewamy gorącym jeszcze sosem.Deser dekorujemy listkiem świeżej
mięty i gotowe!
