Wykonanie
Kukurydziana
tarta z
wanilią to przepis na deser dla bezglutenowców . Kruchy spód z
mąki oczyszczonej zastąpiłam
spodem z
płatków kukurydzianych, które podpieczone dają jeszcze lepszy efekt kruchości. Świeże
owoce sezonowe to duża dawka antyoksydantów oraz właściciele niewielkiej liczby kalorii. Waniliowa masa łączy wszystkie składniki w jedną, rozpływającą się w ustach całość.Do przygotowania tarty potrzebne będą:KUKURYDZIANY SPÓD100 g
płatków kukurydzianych70 g
masłaMASA WANILIOWA250 ml
śmietany kremówki 30%50 ml
mleka1
budyń waniliowy1/2
laski wanilii2 łyżeczki
brązowego cukruPodane proporcje wystarczą do przygotowania tarty w formie o średnicy 20 cm, czyli dla około 6 osób.Przygotowanie
spoduPłatki kukurydziane łączymy z miękkim
masłem (na godzinę przed przygotowywaniem
spodu należy wyjąć
masło z lodówki). Całość dokładnie mieszamy tak aby uzyskać masę którą swobodnie wyłożymy formę do tarty.Tak przygotowany spód zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 St. C około 10 minut aż
płatki zarumienią sięNastępnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowanie masy waniliowejW rondlu łączymy
śmietanę kremówkę z 1/2 świeżej
laski wanilii (pachnie obłędnie:)) Całość powoli podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.W 30-50 ml
mleka rozprowadzamy 1 opakowanie budyniu
waniliowego, dodajemy do niego 2 łyżki
brązowego cukru i, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i powoli przelewamy, cały czas mieszając do gotującej się
śmietany kremówki.Całość podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.Odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowany wcześniej spód powoli zalewamy kremem
waniliowym i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa stężała.Po upływie 2-3 godzin na wierzchu tarty z kremem
waniliowym układamy świeże
owoce sezonowe. Ja użyłam
malin i
borówek.I gotowe!