ßßß Cookit - przepis na Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią

nazwa

Wykonanie

Kukurydziana tarta z wanilią to przepis na deser dla bezglutenowców . Kruchy spód z mąki oczyszczonej zastąpiłam spodem z płatków kukurydzianych, które podpieczone dają jeszcze lepszy efekt kruchości. Świeże owoce sezonowe to duża dawka antyoksydantów oraz właściciele niewielkiej liczby kalorii. Waniliowa masa łączy wszystkie składniki w jedną, rozpływającą się w ustach całość.
Do przygotowania tarty potrzebne będą:
KUKURYDZIANY SPÓD
100 g płatków kukurydzianych
70 g masła
MASA WANILIOWA
250 ml śmietany kremówki 30%
50 ml mleka
1 budyń waniliowy
1/2 laski wanilii
2 łyżeczki brązowego cukru
Podane proporcje wystarczą do przygotowania tarty w formie o średnicy 20 cm, czyli dla około 6 osób.
Przygotowanie spodu
Płatki kukurydziane łączymy z miękkim masłem (na godzinę przed przygotowywaniem spodu należy wyjąć masło z lodówki). Całość dokładnie mieszamy tak aby uzyskać masę którą swobodnie wyłożymy formę do tarty.
Tak przygotowany spód zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 St. C około 10 minut aż płatki zarumienią się
Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie masy waniliowej
W rondlu łączymy śmietanę kremówkę z 1/2 świeżej laski wanilii (pachnie obłędnie:)) Całość powoli podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W 30-50 ml mleka rozprowadzamy 1 opakowanie budyniu waniliowego, dodajemy do niego 2 łyżki brązowego cukru i, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i powoli przelewamy, cały czas mieszając do gotującej się śmietany kremówki.
Całość podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowany wcześniej spód powoli zalewamy kremem waniliowym i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa stężała.
Po upływie 2-3 godzin na wierzchu tarty z kremem waniliowym układamy świeże owoce sezonowe. Ja użyłam malin i borówek.
I gotowe!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/kukurydziana-tarta-z-wanilia