Wykonanie

Nasze Halloweenowe wypieki. Jak Wam się podobają? Pyszne maślane
ciasteczka, na które pomysł zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.com - oczywiście modyfikując w zasadzie wszystko, tylko kształt został taki sam :) Użyłam
razowej mąki orkiszowej i owsianej, nierafinowanego
cukru pudru (którego ilość też zmniejszyłam). Polecam na przyszłoroczne święto!Składniki (na ok 50 paluchów):1.5 szkl
mąki owsianej (zmieliłam
płatki)2 szkl
mąki orkiszowej razowej3 łyżki
cukru nierafinowanego zmielonego na puder (za pomocą młynka do
kawy lub blendera)200g twardego
masłaszczypta
soli morskiej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)blanszowane
migdałyew.
dżem (użyłam domowego
porzeczkowego)Oba rodzaje
mąki umieściłam w misce, dodałam
cukier puder,
sól oraz
proszek do pieczenia, a następnie pokrojone w kawałki
masło. Szybko zagniotłam kruche ciasto, z którego następnie formowałam wałeczki (cieńsze niż najmniejszy palec) i kroiłam na ok. 5-6 cm kawałki. Do każdego przyczepiałam paznokieć z połówki
migdała (pod niektórymi umieszczałam odrobinę
dżemu porzeczkowego) i lekko nacinałam zagięcia palców. Uformowane
ciasteczka schłodziłam ok. 20 minut w lodówce, a następnie piekłam ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studziłam na kratce.