ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną

Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Polecam mięsko drobiowe faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.
SKŁADNIKI
1 duży kurczak o 2 kg.
małe opakowanie suszonych śliwek
małe opakowanie suszonej żurawiny
2 łyżki sosu sojowego
1 przyprawa do kurczaka
1 łyżka ziół prowansalskich
nici do sznurowania mięsa
WYKONANIE
Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam TU
Kiedy już poradziliśmy sobie z odfiletowaniem. Kurczaka układamy w naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.
Robimy robimy to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni.
Kiedy rolada będzie już zimna możemy usunąć nici.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/01/kurczak-faszerowany-sliwka-i-zurawina.html