Wykonanie
Polecam
mięsko drobiowe faszerowane
suszoną śliwką i
żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem
kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.


SKŁADNIKI1 duży
kurczak o 2 kg.małe opakowanie suszonych
śliwekmałe opakowanie
suszonej żurawiny2 łyżki
sosu sojowego1
przyprawa do kurczaka1 łyżka
ziół prowansalskichnici do sznurowania
mięsaWYKONANIE
Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam TUKiedy już poradziliśmy sobie z odfiletowaniem.
Kurczaka układamy w naczyniu. Z
sosu sojowego,
przyprawy do kurczaka i
ziół robimy marynatę. Nacieramy
mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy
mięso wysypujemy
śliwki i
żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.Robimy robimy to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni.Kiedy rolada będzie już zimna możemy usunąć nici.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.