Wykonanie
Dzisiaj kolejny pracowity, przedświateczny dzień. Powstają nowe smakołyki. Rolada drobiowa z
żurawiną , suszonym
jabłkiem ,
natką pieruszki., wyszła całkiem ciekawie. Wypróbujemy na świata. Można na zimno , można na ciepło, a oto sekret zawijaska. Nici oczywisćie znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże

Jabłuszka i
żurawina pięknie się zlały z
kurczakiemSKŁADNIKI1,5 kg.
kurczakagarść
żurawiny suszonejnatka pietruszki, pęczek
jabłka suszone, też garść
przyprawa do kurczaksos sojowyWYKONANIE
Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa , ale nie jest takie trudne, należy przeciąć wzdłuż piersi i następnie powoli odzielać od kości. Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno poradzimy sobie . Jak już mamy płat
mięska ze skórą , wyrównujemy, przyprawiamy sosem i
przyprawą. Posypujemy
natką zsiekanej
pietruszki. Następnie rozkładamy na płacie równomiernie
żurawinę i na to
suszone jabłka. Płat rolujemy i bardzo dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zciśnięte. Wkładamy do żaroodpornego półmiska , jeszcze raz posypujemy
przyprawą i
sosem sojowym. Półmsek wysmarowany oczywiście tłuszczem. Pieczemy 1, 5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia.

SMACZNEGO