Wykonanie
Jeśli ktoś lubi
śledzie to na pewno pod każda postacią, chociaż są tacy, który twierdzą ,że tylko klasyczne z
cebulką to prawdziwe danie ze
śledzi. Dlatego proponuję przepis na
śledzie, które spokojnie postoją w lodówce nawet tydzień i więcej.


SKŁADNIKI:1 kg. dobrych
śledzi1/2 szklanki
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1/4 szklanki
octu winnego jabłkowego5
cebul1 łyżka
oleju do smażeniaWYKONANIE:
Śledzie moczymy w wodzie zmieniając kilka
razy jeśli są słone.
Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy.
Cebula powinna być mięciutka.
Olej z
octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika.
Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając
cebulą. Zalewamy resztą
oleju i
octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka
cebula w połączeniu z
olejem i
śledziem Pyszne.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.