ßßß Cookit - przepis na Nalewka wiśniowa z cytryną i miętą

Nalewka wiśniowa z cytryną i miętą

Wykonanie

Ania: Był sobie taki Pan, zwał się dość osobliwie – Franciszek Bohomolec. Napisał on:
„Na kłopoty człek się rodzi Bieda za nim w tropy chodzi Lecz tej biedy zapomina skoro flaszkę zetnie wina”
Wino to wprawdzie nie jest, ale wiadomo o co chodzi. Wiśniówka – cudowna, czerwona, słodka, intensywna… Jeden kieliszek i od razu lżej na sercu.
Kris: Ktoś powiedział, ze nalewka to zatrzymanie smaków lata w butelce. Nalewka wiśniowa to doskonały lek na niestrawność i przeziębienie oraz środek dezynfekujący organizm przy infekcjach i stanach gorączkowych. Mało kto wie, ale można ją również stosować zewnętrznie (do nacierań) co przynosi ulgę w bólach mięśni. Jednak dla mnie to marnotrawstwo nalewki. Można nalewkę potraktować też jako środek energetyzujący. Rozcieńczona z niewielką ilością wody błyskawicznie usuwa znużenie.
2 kg dojrzałych wiśni
500 ml spirytusu
250 ml wódki
300 g cukru
4-5 plasterków cytryny
5 listków mięty
Połowę wiśni drylujemy, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami. Owoce zalewamy wódką i spirytusem, w dużym słoju i odstawiamy na 4 tygodnie. Następnie zlewamy płyn do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i czekamy żeby puściły sok. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić – trwa to około 15-30 dni. Od czasu do czasu należy potrząsać naczyniem. Następnie łączymy uzyskany syrop z wcześniej zlanym płynem, mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować przez jeden rok.
Źródło przepisu: własny przepis
Porady:
jeżeli lubimy bardziej słodkie trunki możemy dodać nawet d0,6 kg cukru,
nalewka dzięki pestkom uzyskuje delikatny, migdałowy lecz gorzkawy smak. Aby się go pozbyć możemy wydrylować wszystkie wiśnie,
do nalewek powinniśmy dodawać owoce wyłącznie dojrzałe i soczyste wcześniej umyte i odsączone, wszystkie listki i kawałki drewniane należy przebrać i wyrzucić,
wszystkie rodzaje nalewek prawdziwego smaku i aromatu nabierają po roku (co najmniej), leżakowania w chłodnym i zaciemnionym miejscu,
nalewki najlepiej przechowywać w butelkach z ciemnego szkła, gdyż pod wpływem światła mogą zmienić kolor. Jeśli jednak używamy jasnych butelek, koniecznie należy je przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej w chłodnej piwnicy.
Źródło:http://kulinarnepogawedki.pl/nalewka-wisniowa