Wykonanie
Ania: Był sobie taki Pan, zwał się dość osobliwie – Franciszek Bohomolec. Napisał on:„Na kłopoty człek się rodzi Bieda za nim w tropy chodzi Lecz tej biedy zapomina skoro flaszkę zetnie wina”
Wino to wprawdzie nie jest, ale wiadomo o co chodzi.
Wiśniówka – cudowna, czerwona, słodka, intensywna… Jeden kieliszek i od razu lżej na
sercu.Kris: Ktoś powiedział, ze
nalewka to zatrzymanie smaków lata w butelce.
Nalewka wiśniowa to doskonały lek na niestrawność i przeziębienie oraz środek dezynfekujący organizm przy infekcjach i stanach gorączkowych. Mało kto wie, ale można ją również stosować zewnętrznie (do nacierań) co przynosi ulgę w bólach
mięśni. Jednak dla mnie to marnotrawstwo
nalewki. Można
nalewkę potraktować też jako środek energetyzujący. Rozcieńczona z niewielką ilością
wody błyskawicznie usuwa znużenie.2 kg dojrzałych
wiśni500 ml
spirytusu250 ml
wódki300 g
cukru4-5 plasterków
cytryny5 listków
miętyPołowę
wiśni drylujemy, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami.
Owoce zalewamy
wódką i
spirytusem, w dużym słoju i odstawiamy na 4 tygodnie. Następnie zlewamy płyn do innego naczynia, a
owoce zasypujemy
cukrem i czekamy żeby puściły sok.
Cukier powinien całkowicie się rozpuścić – trwa to około 15-30 dni. Od czasu do czasu należy potrząsać naczyniem. Następnie łączymy uzyskany
syrop z wcześniej zlanym płynem, mieszamy i rozlewamy do butelek.
Nalewka powinna leżakować przez jeden rok.Źródło przepisu: własny przepisPorady:jeżeli lubimy bardziej słodkie trunki możemy dodać nawet d0,6 kg
cukru,
nalewka dzięki pestkom uzyskuje delikatny,
migdałowy lecz gorzkawy smak. Aby się go pozbyć możemy wydrylować wszystkie
wiśnie,do
nalewek powinniśmy dodawać
owoce wyłącznie dojrzałe i soczyste wcześniej umyte i odsączone, wszystkie listki i kawałki drewniane należy przebrać i wyrzucić,wszystkie rodzaje
nalewek prawdziwego smaku i aromatu nabierają po roku (co najmniej), leżakowania w chłodnym i zaciemnionym miejscu,
nalewki najlepiej przechowywać w butelkach z ciemnego szkła, gdyż pod wpływem światła mogą zmienić kolor. Jeśli jednak używamy jasnych butelek, koniecznie należy je przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej w chłodnej piwnicy.